Следвайте Гласове в ТелеграмПритесненията за пазара на бизнес имоти в САЩ

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПритесненията за пазара на бизнес имоти в САЩ
Коментари Харесай

Празните офиси в САЩ доведоха до криза в германската банка Deutsche Pfandbriefbank

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Притесненията за пазара на бизнес парцели в Съединени американски щати се отразяват на немска банка. Активи, които преди обещаваха високи облаги, в този момент се трансформират в голям проблем за Deutsche Pfandbriefbank (PBB). Средната по мярка банка, която се намира покрай Мюнхен, е профилирана в заеми за бизнес парцели в Европа, само че също по този начин влага интензивно в Америка, написа Deutsche Welle.

Свободните площи за офиси и бизнес парцели са на най-високото си равнище от години. Това частично е последица от Covid пандемията и новата нормалност за работа от у дома. В по-широк проект по-затегнатото кредитиране, по-високите лихви и инфлацията вършат строителството и недвижимите парцели не толкоз привлекателни.

Като цяло PBB има заеми за консуматори на стойност малко над 49 милиарда евро. Около 44% от финансирането ѝ за парцели е обвързвано с бизнес парцели в Германия. Но към 5,4 милиарда евро, или 15 на 100, са свързани с бизнес парцели в Съединени американски щати. Пазар, „ на който несигурността към оценките на бизнес парцелите е изключително висока “, сочи скорошен отчет на рейтинговата организация S&P 500.

Още по-лошо, към септември м. година 12,8% от заемите в Съединени американски щати бяха считани за проблематични, „ голяма разлика спрямо експозицията към риск в Германия, оценена на 0,3% “, разяснява Владислав Кривенков от основаната в Хамбург компания nordIX, профилирана в облигации и деривати, която съветва институционални вложители.

Много други немски банки имат вложения в парцели, само че тези бизнеси са като цяло по-диверсифицирани. На 14 февруари S&P намали както дълготрайните, по този начин и краткосрочните вероятности за PBB поради мощната ѝ експозиция към бизнес парцели, в това число офиси, търговски площи, логистични парцели и хотели. За рейтинговата организация „ тесният микс от бизнес линии “ на банката е това, което буди терзание.

Реакцията на вложителите беше бърза и цената на акциите на банката спадна до историческо дъно. От началото на януари книжата ѝ са поевтинели с 40%.

Може би в очакване това да се случи банката разгласява авансово бюлетини в опит да успокои вложителите за общата си финансова непоклатимост. Тя разгласи, че макар ситуацията „ PBB остава рентабилна с помощта на финансовата си мощ, даже в най-голямата имотна рецесия от началото на финансовата рецесия “. Тя също по този начин съобщи, че има задоволително ликвидни средства, с цел да се оправи със забавянето в Съединени американски щати.

Инфо: investor.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР